lördag 22 juni 2013

Smarrig Pavlova-tårta!

Om man vill ha lite färg på marängen så kan man hälla i lite karamellfärg. (går bra med vilken färg som helst)




















Den här marängskapelsen gjorde en kock från Nya Zeeland på 1920-talet efter att Anna Pavlova, en mycket känd rysk balettdansös, hade besökt hans hemstad. Hon verkar ha gjort intryck för visst ser marängbottnen ut lite som en balettkjol? Originalet garneras bara med kiwi och jordgubbar men du kan använda din fantasi och smak och blanda de bär du gillar.

Ca 8-10 pers.

Ingredienser:
8 äggvitor
2 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Frukter eller bär (prova dig fram så att du får så mycket du vill ha)

Gör såhär:
Börja med att smörja en plåt eller ett bakplåtspapper med mjukt margarin eller smör till en rundel. (ca 30 cm i diameter) Mjöla rundeln rikligt. Skaka runt så att mjölet verkligen fastnar i rundeln. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna till styvt skum i en bunke. Rör ner sockret och fortsätt vispa lite till tills smeten blir glansig och går att dra ut från vispen i blanka "toppar". Blanda ner majsenamjöl och rör om det hela väl. Bred ut marängsmeten innanför rundeln och försök att få den rund och fin. När du är klar med formen sänker du ugnsvärmen till 125 grader och sätter in botten i 1 timme. Ta ut den och låt den svalna. Klutta ut den vispade grädden och de bär och frukter du har valt en liten stund innan den ska ätas, så att den inte skjunker ihop.
                                          SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL!
Källa: 'Nya Annas mat', av Anna Bergenström, 'Husmorsorna' av Emma Hamberg och Anette Rosvall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar